La Villaudière Sauvignon Blanc

Namn: La Villaudière Sauvignon Blanc
Pris: 99,00 SEK
Land: Frankrike
Producent: Reverdy Ferry Vins
Varutyp: Vita viner
Vindistrikt: Loire
Alkohol: 12,5 %
Art.nr: 7948001
Systembolaget 79480
Flaskstorlek: 75 cl
Antal per kolli: 12 st
√Ör: 2016
Sortiment: BS
Druvor: 100% Sauvignon Blanc

SB=Systembolaget, BS=Beställningssortmentet och RS=Restaurangsortimentet


Smaken
La Villaudière Sauvignon Blanc är ett ursprungstypiskt, torrt, fruktigt, aromatiskt och mycket friskt vin av sauvignon blancdruvan med druvtypiska aromer såsom svartvinbärsblad, fläder, krusbär, lime och mineral.

Distriktet
Med sina drygt 100 mil är Loire Frankrikes längsta flod och dessutom den flod som har flest vindistrikt utmed sina stränder. Loiredalen är även känt för sina många vackra och arkitektoniskt intressanta slott. Här finns en stor variation av vintyper, de flesta med hög fruktsyra och det är här i Loiredalen som den världsberömda sauvignon blancdruvan har sin hemvist.

Vinmakarna
Domaine Jean Marie Reverdy & Fils historia går tillbaka till 1850-talet. Egendomen ligger i centrala delen av Sancerre och blickar ut över den lila byn Verdigny. En unik växtplats för vin då ena halvan/sluttningen har kalksten och den andra består av flinta. Sluttningarna skördas utifrån dess unika egenskaper vilket bidrar till viner med olika stil och karaktär.

Jean-Marie Reverdy tog över efter sina föräldrar 1980 och är ansvarig både för odlingarna och för vineriet. Idag är det sonen Guillaume som står vid rodret med hjälp av lillebror Baptiste. Druvorna till detta vin pressades och musten jäste vid låg temperatur i rostfria ståltankar. För att bevara friskheten genomgick vinet inte någon malolaktisk jäsning och fick därefter vila på sin jästfällning fram till buteljering, allt för att ge det mer komplexitet och struktur.

Användningsområde
La Villaudiere Sauvignon Blanc passar utmärkt till allehanda eleganta rätter av fisk eller skaldjur. En klassiker är att servera vinet till grillad chevre, gärna på en bädd av ruccola sallad, rostade pinjenötter och grillade rödbetsklyftor. Ringla lite honung över osten för att möta vinets fruktighet. Eller varför inte en sallad på pilgrimsmusslor och hummer med limedressing och rostade brödkrutonger?!

Vinet serveras med f√∂rdel vid 8-10¬įC och √§r konsumtionsf√§rdigt.

« Tillbaka