La Rioja Alta

Den 10 juli 1890 grundades Sociedad Vinicola de La Rioja Alta av familjerna; Ardanza y Sanchez, Garcia Cid y GĂĄrate, Prado y Lablanca, Puig de la Bellacas y HerrĂĄn och Lacort Tapia.

Dessa 5 familjer gick samman i sin gemensamma dröm att producera viner av högsta möjliga kvalitet i Rioja. Man lyckades mycket bra och omgÄende erhöll man fina internationella priser. Phylloexeran slog till i mitten av 1890-talet i Rioja och Àven La Rioja Alta drabbades hÄrt. Som vÀl var hade botemedlet redan kommits pÄ, sÄ det var bara att plantera om vingÄrdarna sÄ snabbt som möjligt.

Det var givetvis ett mycket tungt bakslag ekonomiskt men nĂ€r allt var klart var Ă€garna Ă€n mer beslutsamma i sin kvalitets strĂ€van. 1904 slog man ihop La Rioja Alta med Bodegas Ardanza, som för övrigt Ă€gdes av en av grundarna. ÅrgĂ„ngen var lysande och för att fira sammanslagningen skapade man ett speciellt vin; La Rioja Alta Reserva 1904. Man var tidiga med att sĂ€lja vin pĂ„ flaska och första noterade försĂ€ljningen, redan 1902, var till ett privat hushĂ„ll i Madrid dĂ€r en flaska Reserva 1894 kostade 2 pesetas. Hela 1900-talet har prĂ€glats av kvalitets utveckling för La Rioja Alta. För att bli mer komplett som producent köpte man Lagar de Fornelos i Rias Baixas pĂ„ 80-talet samt mark i Ribera del Duero i början av 90-talet för att bygga sin egen bodega Aster frĂ„n grunden.

Man köpte Ă€ven Torre de Ona i Rioja Alavesa. Traditionellt har vinerna i norra Spaniens röda viner varit dominerade av ekfatsaromer medan La Rioja Alta S.A alltid har premierat frukten i vinerna. Vinfirmans historia strĂ€cker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Firman grundades 1890 i Barrio de la estaciĂłn. Tillsammans med fransk kompetens importerades 33 jĂ€skar i ek tillsammans med hela 3500 ekfat frĂ„n Bordeaux, som dĂ„ hĂ€rjades svĂ„rt av vinlusen. Även Rioja hĂ€rjades ett par Ă„r senare svĂ„rt av vinlusen, varvid mĂ„nga drömmar gick i stöpet. Tack vare stora investeringar i nyplanteringar av ympade vinstockar lyckades La Rioja Alta S.A. överleva Phylloxera.

Utveckling och modernisering Trots den trend som nu dominerar Spanien har La Rioja Alta S.A. inte lÄtits sig pÄverkas. Under de senaste Ärtionden har dock en mÀngd ny teknik investerats i, inte i syfte att förÀndra utan snarare att sÀkerstÀlla kvalitet. Redan pÄ femtiotalet kom den första buteljeringsmaskinen med kapacitet för 1000 flaskor i timmen, vilket var mycket modernt dÄ. Rostfria stÄltankar har ersatt de stora ekfat som tidigare anvÀnts till fermentering. Nya vingÄrdar har investerats i och dÀrtill Àven ny vinifieringsanlÀggning med lagrings utrymme för 25000 ekfat.

De senaste tio Ă„ren har Ă€ven stĂ„ltankar med vertikala druvpressar förvĂ€rvats. Dessa ger mycket bra precision samtidigt som gravitationsprincipen kan ha följas. Det stora antalet pressar gör det möjligt att vinifiera de olika vingĂ„rdslĂ€gena och dess druvor separat. Vinerna Inga förĂ€ndringar i stil för vinerna i La Rioja Alta –serien. Men de har fler strĂ€ngar pĂ„ sin lyra, VingĂ„rden Torre de Oña S.A. Ă€r förvĂ€rvades för snart tio Ă„r sedan och producerar ett rött vin i mer modern stil. I Rias Baixas görs vinet Lagar de Cervera som Ă€r ett vitt lĂ€tt vin vĂ€l lĂ€mpat till skaldjur. Även i Ribera del Duero har vinfirman intressen. Undertecknad har den hĂ€r gĂ„ngen provat de klassiska riojorna samt den mer moderna Baron de Oña. Samtliga viner bör luftas och kan utan problem lagras ytterligare tre till fem Ă„r.

Art.nr Namn Varutyp Pris
260901 Vina Ardanza Reserva Röda Viner 229,00 SEK
8919001 Vina Arana Reserva Röda Viner 179,00 SEK
8963101 Vina Alberdi Reserva Röda Viner 149,00 SEK
1267901 LAT 42 Gran Reserva Röda Viner 109,00 SEK
746201 La Rioja Alta Gran Reserva 904 Röda Viner 429,00 SEK